Navigation

NOVOSTI
12662565_769939283139061_4127100002481896307_n
Studijsko putovanje u Istarsku županiju organizacija iz Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre pozvala je zainteresirane djelatnike organizacija civilnog društva koje skrbe o osobama s invaliditetom s područja Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije na besplatno trodnevno studijsko putovanje u Istarsku županiju.

Studijsko putovanje održalo se u sklopu projekta “Osnaživanjem organizacija civilnog društva do kvalitetnijih socijalnih usluga”, kojega od 29. prosinca 2014. do 28. veljače 2016. godine, provodi Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre u partnerstvu s Udrugom za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke, Udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem “Golubica” iz Vukovara i Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Nova Gradiška. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Poziva “Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga” – Operativni program “Razvoj ljudskih potencijala” 2007. – 2013., a sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

Cilj studijskog putovanja je razmjena iskustva i pozitivne prakse u pružanju socijalnih usluga između organizacija civilnoga društva koje skrbe o osobama s invaliditetom s područja Istarske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Studijsko putovanje u Istarsku županiju održalo se od 28. do 31. siječnja 2016. godine.

Tijekom boravka u Istarskoj županiji djelatnici organizacija civilnoga društva koje skrbe o osobama s invaliditetom iz Vukovara, Vinkovaca, Županje, Gunje i Nove Gradiške, sudjelovali su u Puli na prezentacijama socijalnih usluga u zajednici te kasnijoj panel raspravi pod nazivom „Život pun mogućnosti“. Individualnu prezentaciju pod nazivom „Socijalne usluge u UZOSIO GOLUBICA Vukovar“ imala je i predsjednica Udruge, Ivana Azenić Dubravčić koja je prezentirala vrste i načine pružanja socijalnih usluga. U drugom dijelu predviđenih aktivnosti studijskog putovanja posjetili smo 6 stanova u Puli u kojima se pruža usluga organiziranog stanovanja za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, a koju pruža Centra za inkluziju i podršku u zajednici. Od usluga koje su organizirane izvan Pule posjetili smo poludnevni boravak Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre u Pazinu, poludnevni boravak Centra za inkluziju i podršku u zajednici u Labinu i radnu jedinicu za zapošljavanje osoba s invaliditetom Udruge za zapošljavanje osoba s invaliditetom „Inpromo“ u Labinu.

Tijekom svih aktivnosti trodnevnog studijskog putovanja, polaznici su imali prilike razmijeniti mišljenja, ideje i pristupe pružanju socijalnih usluga za osobe s invaliditetom s predstavnicima organizacija civilnoga društva iz Istarske županije kao i s predstavnicima lokalne i područne samouprave s područja Istarske županije.

Također, polaznici studijskog putovanja imali su prilike komunicirati s korisnicima socijalnih usluga organiziranog stanovanja, poludnevnog boravka i zapošljavanja uz podršku, kako kroz individualne prezentacije Nevena Kresine i Jadrana Balenovića tako i kroz neformalno druženje tijekom posjeta pružateljima socijalnih usluga, te na taj način steći uvid u razmišljanja i potrebe ove skupine korisnika.

Ostavi komentar