Navigation

OD 1959. DO DANAS, UKRATKO…

Udruga je osnovana 19. svibnja 1959. pod nazivom Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama. Osnivači su bili roditelji i skrbnici u suradnji s osobljem Pomoćne osmogodišnje škole u Puli. U to vrijeme nije bilo nikakvih drugih aktivnosti namijenjenih osobama s intelektualnim teškoćama te je osnivanje Društva bio jedini oblik udruživanja roditelja kako bi pružili pomoć jedni drugima.

Do kraja 1995. godine Društvo je djelovalo na području bivše Općine Pula (danas: Pula, Fažana,, Vodnjan, Barban, Marčana, Medulin i Ližnjan) i uključivalo je sedamdesetak obitelji osoba s intelektualnim teškoćama

Na redovnoj skupštini održanoj 2003. godine dolazi do promjene naziva u Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije sa sjedištem u Puli, a područje aktivnosti proširuje se na Istarsku županiju.

Povodom pedesetogodišnjice rada udruge, 2009. godine, Udruzi je dodijeljen novi prostor na korištenje, u Kraškoj 1 u Puli, gdje se odvijaju aktivnosti ureda udruge i aktivnosti kluba Pula.

Skupština udruge na sjednici održanoj 11. rujna 2015. godine mijenja naziv u Udruga osoba s intelektaulnim teškoćama Istre, skraćeno UOITI.

Treba istaknuti da su roditelji i staratelji također potaknuli i osnivanje tadašnje Specijalne radionice u Vodnjanu i današnjeg Centra za rehabilitaciju u Puli.

Od svojeg začetka pa do danas Udrugu su među ostalima uspješno vodili Mile Radešić, Salih Zahirović i Rudolf Kostešić.

Od svog osnutka Udruga je i članica Hrvatskog saveza udruga za osobe s intelektualnim teškoćama te ima svoje predstavnike u Skupštini i Glavnom odboru Saveza.

Udruga je organizirala i mnogobrojna zajednička druženja, tradicionalni maskenbal u Rovinju, izlete članova kao što su zimovanja na Bjelolasici i u Fužinama, druženja u Tuheljskim toplicama i brojne jednodnevne izlete.

Od 2010. godine Udruga je partner Udruzi za samozastupanje na projektu “Širenje mreže samozastupanja u RH”, a 2011. godine bila i partner Centru za inkluziju i podršku u zajednici na europskom projektu “IN.PROMO” koji se provodio sa ciljem jačanja uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama na tržište rada.

Tijekom 2014. i 2015. godine Udruga je bila nositelj projekta “Osnaživanjem organizacija civilnog društva do kvalitnijih socijalnih usluga u zajednici“, dok je u razdoblju od 2015. do 2016. kao partner provodila dva projekta i to: Život pun mogućnosti te Podrška u zajednici TRIP – B, svi sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda i Proračuna Republike Hrvatske.

Udruga danas koristi pet poslovnih prostora koji se nalaze na cijelom području županije, te garantiraju rasprostranjenost projektnih aktivnosti. Tako trenutno u 5 sredina u Istri organiziramo redovite aktivnosti što jamči širok krug korisnika i kvalitetno zadovoljavanje potreba u našoj lokalnoj zajednici.